De stadsdialoog van 9 december heeft mooie gesprekken met jongeren én goede ideeën voor activiteiten opgeleverd. Met de mededeling van Rutte in de persconferentie van 8 december dat er 58,5 miljoen euro vrijkomt om activiteiten te organiseren voor jongeren lijkt er in 2021 meer mogelijk.
Pernille La Lau ging met zes jongeren in gesprek over de impact van de coronamaatregelen op hun leven. Aan tafel schoven eerst Shane (22) en Guner (17) aan om te spreken over de positieve impact die corona heeft gehad. Shane kwam uit zijn depressie en ondanks dat hij zijn bijbaan én daarmee ook zijn inkomen kwijtraakte is hij dichterbij zichzelf gekomen. “Corona heeft ervoor gezorgd dat bij mij de resetknop werd ingedrukt.” Guner moest stoppen met haar stage, waar ze de impact op de ouderenzorg zag. Het maakte haar emotioneel dat mensen elkaar niet konden knuffelen. Haar sociale contacten zijn erg afgenomen, ze ziet weinig vrienden. Toch heeft ook zij er positieve dingen uitgehaald: “Ik heb mezelf beter leren kennen en geleerd meer van mezelf te houden.”
Lieve (14) en Justin (19) mochten vervolgens op hun plek plaatsnemen. Voor Lieve kwam corona heel dichtbij. Haar moeder kreeg corona en werd erg ziek. Lieve kon zes weken lang niet naar buiten en mocht haar vriendinnen niet zien. Ze maakte zich veel zorgen om haar moeder, vooral toen ze voor controle naar het ziekenhuis moest. Haar moeder hoefde gelukkig niet te blijven en is inmiddels aan het revalideren. Lieve vindt de regels erg belangrijk, maar ze mist wel duidelijkheid. Sommige maatregelen spreken elkaar tegen. “We zitten wel samen in de klas naast elkaar, maar ze mogen niet buiten afspreken en in de gang moeten we ineens een mondkapje op.” Justin gaf aan dat de regels meer schade aanrichten voor de economie dan de schade die het virus zelf veroorzaakt. “Alle kosten die nu gemaakt worden, moeten straks terugbetaald worden.” Hij vindt het belangrijk om voor jongeren de maatregelen te versoepelen, omdat de depressies door de regels bij jongeren erger worden.
Tot slot sprak Pernille La Lau met Laura (20) en Derrick (23). Laura vond het erg jammer dat haar uitgaansleven wegviel en daarmee ook veel sociale contacten. Via een Instagramaccount is ze dagelijks gaan mediteren en is meer tot zichzelf gekomen. Ze zit veel beter in haar vel door de innerlijke rust die zij nu ervaart. Derrick heeft ook veel geleerd in de coronatijd. Hij heeft onder andere ukelele leren spelen. Derrick mist vooral zijn vrienden en wat hij met hen deelt. Dat contact is nu veel meer digitaal. De positieve punten willen ze beide vasthouden maar ze kijken uit naar meer sociale contacten. Ze zouden graag zien dat er activiteiten georganiseerd worden waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Dat er meer ontmoetingsplekken komen voor jongeren en dat er meer bekendheid aan gegeven gaat worden.
Vervolgens sloten er nog meer jongeren aan in het nagesprek. De jongeren herkende zich in de tegenstrijdigheden in de maatregelen, het missen van ontmoetingsplekken en het missen van sociale contacten. Ook werd er aangegeven dat de dagen op elkaar beginnen te lijken en dat zelfs jongeren online contacten onderhouden zat worden. Festivals, uitgaan, vrij kunnen sporten en elkaar een knuffel kunnen geven wordt gemist. En dat laatste werd erkend door een aantal ouders die aanwezig waren. Ze willen hun kinderen graag knuffelen, maar ze weten niet of dit verantwoord is. Omdat ze vaak ook weer bij ouderen en kwetsbare mensen komen.
Er werden leuke ideeën geopperd hoe en waar er activiteiten georganiseerd moeten worden. Bijvoorbeeld in de culturele instellingen die nu leeg staan. “Hiervoor waren er vele plekken waar feestjes werden georganiseerd. Hier zouden we, rekening houdend met de maatregelen, projecten met muziek, dans en kunst kunnen organiseren.” Behoefte aan een online platform voor werd genoemd, net als sportactiviteiten, exposities en ontmoetingsplekken. “Een plek waar je nieuwe mensen kan leren kennen, dat kan ook met maximaal 30 mensen en op afstand.”