De tweede editie van van de Stadsdialoog stond in het teken van Zorg & Welzijn. En had inspirerende gasten als Wethouder Cees van Eijk, zorgbestuurder Irene Vriens, Maatschappelijk werken Daan Schakelaar en Gul Dolap – Yavuz, oprichter intercultureel ontmoetingscentrum Beytna.
De presentatie is in handen van Pernille La Lau.
Irene Vriens
Irene (65) is al 45 jaar werkzaam in de ouderenzorg waarvan 35 jaar als directeur en later bestuurder bij Stichting Verzorgingshuis De Koperhorst. Irene: “Ik ben binnen de ouderenzorg blijven hangen omdat ik vind dat iedereen die op leeftijd is en niet meer alles zelf kan recht heeft op de ondersteuning die ze nodig hebben. Voor mij is het belangrijk dat we aansluiten bij de vraag van de ouderen, die heel divers en situatiegebonden is. Ook vind ik het belangrijk dat ouderen met een laag inkomen van faciliteiten gebruik kunnen maken die het leven, ook als ze op leeftijd zijn, nog aangenaam en de moeite waard maken. Aan de andere kant moeten we onze ogen niet sluiten de vergrijzing van de samenleving. Er ligt dus best een uitdaging hoe we hieraan, met elkaar, een goede invulling kunnen geven”.
Gul Dolap-Yavuz
Na een loopbaan bij de Gemeente Amersfoort is Gul nu actief als vrijwilliger voor verschillende organisaties. Onder andere als oprichter van het het interculturele ontmoetingscentrum Beytna. Het centrum biedt een warm thuis aan onze ouderen in Amersfoort-Noord.
Gul: “Na de diagnose Alzheimer bij mijn vader konden wij geen cultuurspecifieke dagopvang/dagbesteding vinden waar hij heen kon gaan. Ik wilde niet dat hij de hele dag thuis voor de buis ging zitten waardoor zijn gezondheid ook achteruit gaat. De huidige zorginstellingen zijn nog niet klaar om ook de toestroom van migranten ouderen opvang te bieden. Daarom heb ik zelf een laagdrempelig intercultureel ontmoetingscentrum opgestart. We werken samen met zorgprofessionals zoals de huisarts, buurtzorg, buurtsportcoach, leefstijlcoach, fysiotherapie en diëtiste om de senioren mee te laten bewegen en gezond te eten. Vanaf 9 juni bieden we iedere dinsdag gezonde maaltijden”.
Daan Schakelaar
Maatschappelijk werker Daan Schakelaar (27) van daklozenopvang Kwintes. Daan heeft inmiddels zoveel passanten in de opvang gezien dat hij inmiddels weet dat echt iedereen dakloos kan worden.
Na de middelbare school besloot Daan Business Management studeren. In zijn zoektocht naar een baantje dat financieel kon bijdragen in zijn levensonderhoud solliciteerde hij naar een baan als huishoudelijk medewerker bij Kwintes. Die baan was echter voor 40 uur en dat ging gezien zijn studie niet lukken. Kwintes bood hem toen een baan aan als invalkracht bij de daklozenopvang aan het Smallepad op basis van een 0-urencontract. In de avonden en nachten viel Daan in. Hij verloor zijn hart aan de daklozen en besloot tot een carrièreswitch. Zijn studie business management paste niet meer bij de persoon die hij geworden was. Daarom volgt hij nu de HBO-studie Social Work: bij de daklozenopvang heeft hij zijn plek gevonden.
Cees van Eijk
Na vele jaren actief te zijn geweest als communicatie-expert (van overheids-communicatie tot eigenaar bureau in etnomarketing) was Cees van Eijk in 2006-2009 wethouder in Utrecht (Welzijn, Cultuur en Diversiteit). In de periode 2013-2014 was Cees wethouder in Amersfoort (sociale zekerheid, diversiteit, onderwijs, stedelijk beheer, duurzaamheid, afval en milieu). Sinds juni 2018 is Cees wederom wethouder in Amersfoort. Nu verantwoordelijk voor werk&inkomen, Jeugd&jeugdzorg, Integratie, laaggeletterdheid en toegankelijkheid. Cees van Eijk is tevens voorzitter van verschillende advies- en programmacommissies en Raden van Toezicht.